Virudogpublikum

– Makaløst, fantastisk, helt rått, Kåre og blueslaget gnistret!

Kåre Virud og telemark Blueslag i Gildehallen

– Oi, så gøy. Jeg er så takknemlig for at dugnadsgjengen som har bygget scene og stått på for at vi skulle få muligheten til å spille på dette stedet. Jeg er imponert og jeg så jo at publikum koste seg. Det liker jeg …

Small positive

Artikkelen er laget på utdrag fra artikkel i Telen. 


Kåre Virud rundet 81 nyttårsaften. Han og Telemark Blueslag med Arne Fostvedt på trommer, Jens Haugen på bass og Øyvind Moen på gitar og vokal tok Tuddal med storm og det var nær sagt samme vindstyrke på applausen. Gnistrende gitarspill, gode lune, kommentarer, kjente, gode tekster. De leverte varene i Gildehallen ved Tuddal Høyfjellshotell i et stappfullt lokale preget av mange ansikter fra hjembyen Notodden.



Virud takkdetvardetvihadde

Takk, det var det vi hadde …

Bandet holdt det gående i en drøy halvannen time og ofte er siste låt siste låt for Kåre Virud. Han hadde sammen med bandet løftet Gildehallen litt høyere enn de 830 meterne over havet som idyllen Tuddal Høyfjellshotell anno 1895 ligger på. Da han sa: – Takk for oss, det var det vi hadde, kom det unisont fra publikum: – Neeeeei!


TAKK, DET VAR ALT: Sa Kåre Virud som sjelden spiller ekstranummer. Da publikum unisont sa Neeeeeei! Ble to ekstra.
Og klappsalvene i bluesens 12-takter fikk norgesmesteren i norsk blues til å få Fostvedt til å sette seg bak trommene igjen. Slik ble det – ikke bare ett ekstranummer, men to … Og etterpå, håndtrykk, klemmer og takkens ord til de fire som skapte den makaløse kvelden de 150 kommer til å snakke mye om de neste dagene.

Virud h C3 B8yb C3 B8k C3 A5sa

– Lars tok feil, han

De leverte historien om da Telemark Blueslag fra 1977 til 1985 tok bluesen inn i de tusen hjem – på norsk, med plater, radiotid og ikke minst gjennomslag på store scener som Club 7 i Oslo hvor bandet ble ett av flere framtredende band. Og samarbeidet med den nå suksessrike forfatteren Lars Saabye Christensen startet lenge før hans bøker og tekster ble norsk allemannseie.


IKKE VIKA NEI: - Lars Såbye Christen skulle skrive en bluestekst om meg og fikk meg til å være født i Vika, men jeg er født i HØYBÅKÅSSA!
– Det begynte på 1970-tallet og Lars skrev tekster både for meg og sammen med meg. Så ville han absolutt skrive en tekst som skulle handle om meg, noe motvillig sa jeg ja – og han skrev med litt vel fri penn og i teksten sto det at jeg var født på Vika, men det er jo helt feil. Jeg er født i HØYBØKÅSA! sa Kåre og fikk respons i form av både latter og applaus – og da låta ble framført på scenen i Tuddal, var den da som alltid kjemisk fri for Vika. Høybøkåsa og røttene til Notoddens første Bluesband, PS-blues, kom både til sin rett og nytelse.
Mer fra laget?

Mer fra laget

– Det var jo så fint å spille her og jeg er veldig glad for at jeg sa ja til denne jobben. Som 81 år ung musiker må en jo velge sine spillejobber med omhu. Jeg spiller jo mest ute på scener om våren og sommeren …

– Det startet med en gjenforening på Akkerhaugen stasjon i regi av Akkerhaugen Rockforum, fortsatte med opptreden i Bok- og Blueshuset på festivalen i 2023 og nå i 2025 i Tuddal. Blir det mer fra Blueslaget?

– Det vet jeg ingenting om. Jeg og vi har ingen planer, men det kan jo hende at vi fire kommer sammen igjen i ny og ne på en og annen scene. Vi tar det som det kommer, så Kåre og takket trommeslager Arne Fostvedt og Bengt Halvard Odden for at de hadde mast for å få det til. For det ble noen verbale runder før Kåre trykker på ja-knappen …

BLUE SMIDDAG: Hotellet var smekkfullt av gjester og blant dem, Notodden Blueband med sine kjære til treretters før hovedretten med Telemark Blueslag. Fra venstre: Gunn Bakka, Jørn Øystein Johansen, Trond Ytterbø, Lise Skatvedt, Ellen Baskår og Jørn Pedersen.

En makaløs opplevelse

– Det varmet, det var fint å se Kåre gnistre fra scenen sammen med de andre. Virkelig bra og en fin opplevelse, sa Jørn Pedersen, som hadde tatt turen til Tuddal Høyfjellshotell med nydelig retters middag før konserten og «bluesfrokost» dagen etter den blå opplevelsen ved det ærverdige trehotellet fra 1895. Likevel – Telemark Blueslag ble hovedretten og rosinen i pølsa samtidig.

BLUE SMIDDAG: Hotellet var smekkfullt av gjester og blant dem, Notodden Blueband med sine kjære til treretters før hovedretten med Telemark Blueslag. Fra venstre: Gunn Bakka, Jørn Øystein Johansen, Trond Ytterbø, Lise Skatvedt, Ellen Baskår og Jørn Pedersen.

– Jeg lærte faktisk mye av Kåre tidlig på 70-tallet da vi fant hverandre, hvor de oversatte låtene og utgivelsen av Vår Daglige Blues var med. Kåre gikk foran og han var den første jeg spilte sammen med – også i den tidligste utgaven av Telemark Blueslag, kvitterte Jørn Pedersen, som bare er 73 …

– Jeg fikk plekteret hans! strålte Glenn Richard Bøen-Olsen (42) etter konserten. – Det var ikke tilfeldig, i skuffen har jeg plektre fra blant annet Raga Rockers og Accept. – Det er alltid gøy å få en slik liten musikalsk-historisk bit med seg hjem. For en konsert, for en opplevelse. Jeg koste meg hele tiden og vet at jeg kommer til å huske denne opplevelsen.

Virudog Bengt Halvard
Virud Bengt Halvardinnledning

Odden på sporet

I forkant av konserten tok Bengt Halvard Odden som privat musikkelsker forsamlingen med på en reise i Kåre Viruds liv og Telemark Blueslags historie.

HISTORISK BLÅ REISE: Musikkelsker Bengt Halvard Odden tok med seg forsamlingen i en korteist historie i Virud og Blueslagets virke.

Kåre selv mistenkte Odden for å ha googla litt, men sannheten er at mannen som til daglig er ordfører i Hjartdal, er ihuga Kåre- og bluesfan og sitter med kunnskap i egen harddisk og ikke hadde behov for digitale medier. Han guidet på historisk og poetisk vis – en opptakt til 20 i stil!

Og han takket Malin og Einar Gurholt for at de tok vertskapet i det som ble en suksess. – Kanskje vi bør forfølge dette sporet. Notodden Blues Band? Helt klart et spennende konsept, sier Bengt Halvard som fikk med seg en gjeng med kamerater og deres livsledsagere for å bygge scena Kåre ønsket seg.

VERTSKAP: Einar og Malin ved Tuddal Høyfjellshotell tok med seg gjestene også på en reise i deres egen historie hvor mat, atmosfære og stillhet er stikkord.
– Vi må litt opp i høyden, vi kan'ke spelle på gølvet, var beskjeden fra Kåre – og under private, flotte persiske tepper som sto til stedet, lå scena fra Sauland skule. Innsatsen betalte seg for dugnadsgjengen som fikk godbiten i blått.

Virudportrett
Virud gamlehender
Virudog Moen2brukes1